Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning

Lägga trall på balkong | Enkelt & hållbart trägolv

Att lägga trall på balkong har blivit en väldigt populär lösning. Genom att lägga trall, ett rustikt & enkelt trägolv, får man en hemtrevlig känsla och balkongen blir en förlängning av bostaden.

Viktigt att tänka på när man ska lägga trall på balkongen

Det finns emellertid några detaljer att tänka på om man funderar på att lägga trall på en balkong.

Det första man ska göra är att mäta upp balkongen och utifrån de givna måtten bygga en låda som kommer att fungera som en stomme. I denna ram ska det även sättas reglar - avståndet mellan dessa bestämmer du själv och beroende på vilken trall du väljer så får du också rätt avstånd. Då du väl skruvar fast trallen så är det viktigt att hålla ett visst avstånd mellan alla plankor.

trall på balkong

Trä är ett levande material och det innebär att det sväller i samband med ökad fuktighet. Därför krävs det viss svängrum - ungefär fem millimeter är ett bra mått att förhålla sig till. Se även till att du skapar ett enkelt mått för att mäta upp detta avstånd mellan trallen - det ger dig en enklare resa från start till mål. Konstruktionen du byggt är hållbar och den klarar definitivt av den tyngd och belastning du lägger på.

Vilken trall ska jag välja?

Det finns några olika träsorter att välja bland. Dessvärre finns det även rödlistade sådana och rådet är att du inte väljer någon av dessa. Ask och Alm är två exempel på rödlistade träslag i Sverige. Träslag som Ceder, Furu, Lärk och Ek är några möjliga att välja att lägga som trall. Det vanligaste trallvirket är emellertid impregnerat trä som har en bättre motståndskraft mot röta och mot fukt.

Det innebär emellertid inte att du inte kommer att behöva arbeta aktivt för att förhindra uppkomsten av detta - eller att träet kommer att hålla sig vackert en längre tid. Även där krävs det underhåll där du, årligen, oljar in trallen.

Underhåll är viktigt för att få fin trall

Att trä måste underhållas är ett faktum som inte får negligeras. Dels så skapar du genom ett regelbundet underhåll en längre livslängd och dels så når du också nya estetiska höjder.

Så ansträngande är det heller inte. Du tvättar av trallen inför våren och du väljer en varm dag för att därefter olja in allt trä. Gällande rengöringen så räcker det med en skurborste, ljummet vatten och lite såpa.

Trall kräver - som alla trägolv - viss kärlek: det är inte underhållsfritt. Ytan är emellertid begränsad och det gör att det inte tar så lång tid att skrubba och olja in. Att jämföra exempelvis med ett större däck av trall.

Finns det andra alternativ för golv på balkongen?

Trall är den bästa lösningen för ett balkonggolv. Du kan - som ovan - välja att bygga en egen ram och kapa till trallen på egen hand. Men, du kan även köpa färdiga passbitar i olika former.

Det finns dock även andra alternativa golv att lägga på en balkong. Man ser idag att exempelvis plastmattor ökat i popularitet. Plast är en tacksam lösning då man nästan helt slipper underhåll och ändå når den där varma, ombonade känslan. Man ska se till att välja en plastmatta som släpper igenom fukt - annars kan den bli tal om fuktskador. Golvet måste ventileras och andas. Priset är en klar fördel med plastmattor på balkongen och en annan sådan är den minimala arbetsinsatsen för att lägga dem på plats.

En annan vanlig lösning är filtmattor. De ger värme, de är sköna att gå på och de är snygga. Men - de blir också lätt fuktiga och blöta i samband med regn. Den lösningen passar bäst för den som har en inglasad balkong. Om inte så är de andra alternativen betydligt bättre.


Liknande artiklar

Lacka golv utan att slipa | Fräscha upp golvlacken på parkettgolv

Är all golvslipning dammfri?

Allt du vill veta om hårdvaxolja

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
16 Oct 2020