Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Missarna du inte ska göra med ditt trägolv

Trägolv är tåliga och klarar det mesta – om man hanterar de korrekt så blir det ofta vackrare med tiden. Men vill du att golvet ska vara riktigt snyggt så finns det några saker du ska tänka på.

Lista över det vanligaste misstagen man gör med trägolv

  • Dammsugarborsten. Dammsugare med roterande borste kan orsaka onödigt slitage på din parkett. Stäng av den och använd istället en vanlig borste. Men viktigast är att dammsuga ofta, smuts och damm som ligger kvar länge riskerar att repa golvet.

  • Rengöringsmedel. Moderna trägolv tål mer än vad de gjorde förr, men det är ändå bäst att inte ta i för mycket med olika rengöringsmedel. Vid våttvätt är det bäst att ta små områden i taget med en fuktig mopp eller trasa – den ska alltså inte vara för blöt. Torka sedan torrt så fort som möjligt.

  • Ta det lugnt med våtstädningen. Om dina golv inte utsätts för extremt mycket gångtrafik behöver du inte våtrengöra så ofta – det räcker ungefär varannan månad. Dammsugningen är som sagt viktigare.

  • Mattunderlägg som är gjorda av gummi kan lätt förstöra golvets glans och till och med orsaka missfärgningar i värsta fall. Det är bättre att använda en kombination av filt och gummi om du vill skydda ditt trägolv.

  • Även när man ångtvättar ett trägolv är det bra att vara försiktig. Har golvet en vaxad yta eller en gammal och sliten finish så ska du se till att golvet är helt innan ångtvätten tas fram. Bäst fungerar det om du använder maskinens lägsta nivå och håll den absolut inte på samma plats för länge.

  • Vassa föremål. Det finns två bovar när det handlar om trägolv som ofta glöms bort: husdjur och höga klackar. Trimma klorna på djuren och lämna de högklackade skorna vid dörren. Välj ett par tofflor eller snygga mjuka inneskor istället, det mår både dina fötter och ditt trägolv bättre av.

  • Solen kan ändra golvets färg i onödan. Vill du behålla golvets färg så är det fördelaktigt att dra för gardiner och persienner när solen står på som hårdast under sommaren. På det sättet undviker du både missfärgningar och uttorkning av träet.

Liknande artiklar

Hur ska man välja matta?

Sätta upp lister när du lagt nytt golv

Nåtat golv – så fungerar det

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
3 Jun 2021