Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Sätta upp lister när du lagt nytt golv

Sätta upp nya lister är en del av att lägga nytt golv. Golvlister fyller flera olika funktioner bl a att dölja glipan som skapas för att ge golvet rörelsemån.

Tips för dig som ska sätta nya lister

Trägolv ska läggas med rörelsemån. Trä är ett levande material som behöver visst svängrum. I samband med att fuktigheten ökar - eller sjunker - så kommer också träet att svälla och krympa. Därför lägger man golv med ett avstånd från väggen och ger, i och med detta, träet en möjlighet att röra på sig. Det avståndet döljer man sedan med listerna.

Dessutom, oavsett hur noggrann du är med din golvläggning så kommer det att ske små misstag som primärt syns utmed kanterna. Att sätta lister vid kanterna gör så att dessa inte syns. Du får, genom listerna, ett litet utrymme för att misslyckas. Det kan alltid behövas.

Utöver detta så ger listerna även ett estetiskt lyft. Det går att jämföra med en tavla. En tavla kan för all del vara snygg utan hjälpmedel - men riktigt vacker blir den först då den ramas in. Lister fungerar på samma sätt: de ramar in golvet och väggarna. Det blir, helt enkelt, tomt utan.

Saker att tänka på gällande golvlister

Står du inför att lägga ett nytt golv så ställs du också inför ett val gällande dina lister. Du kan antingen välja att ta bort dessa och ersätta dem med nya. Det är lite bökigare, men å andra sidan så kan det också vara den enda egentliga lösningen. Är dina golvlister gamla, slitna och har fått en gulaktig ton så kan nya lister vara en väldigt sund idé. Tänk på att vara försiktig då du tar bort dem i så fall. Det kan underlätta då du ska såga lister senare - du har redan måtten klara och kan utgå från de gamla listerna.

sätta upp nya golvlister

Om dina golvlister däremot ser fräscha ut så kan smyglister vara lösningen. Det innebär att du lägger det nya golvet med listerna kvar - och där du sedan sätter smyglister för att dölja de misstag du begått. Smyglister är ett ekonomisk försvarbart alternativ som dessutom inte alls är förfulande.

Valet är ditt att göra och du får utgår från dina egna preferenser och behov. Här finns inga rätt eller fel.

Viktigt att tänka på när du ska sätta upp nya golvlister

Det finns några saker som kan vara värda att tänka på inför att spika lister - om man nu, som sagt, väljer detta framför smyglister. Vi tittar närmare på några sådana här nedan:

  • Fabriksmålade. Att måla lister tar lite tid och är lite bökigt. Därför kan man med fördel välja lister som redan är målade i fabrik. Dessa finns i alla tänkbara profiler - allmoge eller släta - och hos de flesta byggvaruhus.

  • Spika lister - använd dyckert. En fara med att spika lister är att de spricker. Det kan du förhindra genom att använda dyckert som spik. Du kan även förborra för ytterligare säkerhet. Ett annat tips - för att undvika skador från hammaren - är att använda ett dorn.

  • Förvara i rummet innan! Trä är, som vi nämnt ovan, ett levande material. Listerna är också av trä och det bör man tänka på. Man kan med fördel låta listerna vänja sig vid rummets temperatur och luftfuktighet innan man börjar sätta dem på plats. Ett dygn brukar vara en bra tidsaspekt att förhålla sig till. Det gör listerna mer smidiga att arbeta med då spänningen i träet reduceras.

  • Såga lister. Vid hörn så rekommenderas alltid en geringssåg. Skarvar mitt på väggen blir snyggast om de 45 grader. Raka snitt fungerar, men blir inte alls lika snygga. Lycka till!

Liknande artiklar

Behandla furugolv och andra vanliga frågor

Slipa altan - Oljning och skötsel

Förberedelser i bostaden inför en slipning

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
3 Nov 2020