Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Skarva golvlister som proffsen

Hur gör man för att få till snygga skarvar på sina golvlister?

Listerna är det som sätter pricken över i:et i samband med en golvläggning. De ramar in och skapar en skön kontrast mot väggen. Detta samtidigt som de också fyller en funktion. Många golv läggs flytande och det innebär att det finns en glipa mot väggen för rörelsemån. Listen gör att denna inte syns. Dessutom så döljer de effektivt dina egna misstag i samband med kapning också.

Men, det finns också problem med lister. Skarvarna kan bli både synliga och väldigt förfulande för helhetsintrycket. Ett snyggt golv kan definitivt förstöras av synliga, fula skarvar längs listerna. Frågan är hur man kan undvika dessa och om det är möjligt att ta till några tips från proffsen? Givetvis. Vi ska här visa hur du ska tänka och agera för att skarva golvlister på ett snyggare sätt och genom detta få ett bättre helhetsintryck i hela rummet.

Skarva golvlister - så här gör du

Ser man till hur proffsen arbetar i samband med att de sätter lister så finns det några användbara tips att använda sig av. Först och främst så handlar det om att skarvar är ofrånkomliga. Du kommer att behöva skarva i hörnen och någonstans längs med väggen. Planera först och främst var du vill ha skarven i fråga - men utan att slösa alltför mycket på virket - och här kan ett tips vara att försöka lägga en skarv där ni ska ha möbler. Att ställa exempelvis en soffa framför en skarv döljer den på ett ytterst effektivt sätt.

Å andra sidan så kan du också lära dig att kapa lister så att skarven inte syns mer än för ett extremt tränat öga. Proffsen kapar alltid listerna i 45 grader och använder sig av målarfog för att ytterligare snygga till - om det behövs - då de sätter lister mitt i rummet.

Så skarvar du listerna i hörnen

Hörnen är egentligen det stora problemet med lister. Detta oavsett om det handlar om att sätta lister längs med golvet, vid taket eller exempelvis vid dörrar. Hur får man snygga skarvar vid hörnen? Vi visar dig hur:

  • Börja med att göra ett 45-graders snitt i båda listerna som ska mötas i hörnet. Kapa två centimeter från änden och precis genom listens profilerade del.

  • Dra sedan en lodrät linje på en av sidorna - mellan änden och snittet. Såga med en geringssåg en bit och knäck av den sista delen.

  • Lägg in listen hela vägen mot väggen. Om väggen är skev - vilket inte är ovanligt - är något du tar reda på genom att använda en smygvinkel. Smygvinkel använder du sedan för att överföra den eventuella skevhet som finns på väggen till den andra listen. Lägg vinkeln på plats i listens nedersta del och upp till snittet. Dra ett streck.

  • Såga ut försiktigt längs med linjen upp till 45-graders snittet. Skjut ihop listerna och du kommer att se att de sluter helt tätt mot varandra. Klart!

Listerna fäster du enklast genom att använda dyckert och där du använder en dorn för att slå i dessa. Dornen förhindrar hammaren från att ge fula avtryck. Fyll i med lite färg för att följa spikhålen.


Liknande artiklar

Lägga trägolv i hall | Tåligt golv till hallen

Fuktskada parkett – så lagar du golvet

Ta bort gammal plastmatta – en guide

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
8 Aug 2021