Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Fuktskada parkett – så lagar du golvet

Här går vi igenom hu man bäst lagar en fuktskada på ett parkettgolv. Ett parkettgolv är - liksom andra trägolv - väldigt känsligt mot fukt och vatten.

Fuktskada på parkettgolvet – tips & råd

En fuktskada kan förstöra ett i övrigt vackert golv - även om det bara handlar om en mindre del av golvet. Det hela är också svårt att komma undan. Livet ska levas, med allt vad det innebär. Du kanske spiller något, dina barn leker med vatten eller också kan exempelvis en blomvas stå och droppa över golvet.

Ytskiktet är viktigt och innan vi går vidare med texten så ska vi peka på vikten av att välja rätt ytbehandling. Vid val av ytbehandling - efter exempelvis en golvslipning - så bör man inte enbart tänka på det rent estetiska. Ytbehandlingen lyfter ett golv till nya höjder och ger ett estetiskt lyft, men det är inte primärt därför den adderas.

fuktskadat parkettgolv

Det handlar även om att ge ett bra skydd. Ser man till exempelvis lack så ger det ett hård skydd som skonar golvet från allehanda spill och mindre smällar. Det intryck man får blir emellertid lite glansigt och inte fullt lika harmoniskt. Vad gäller olja som ytbehandling så får man det motsatta: man får ett varmt, harmoniskt och inbjudande golv - men där skyddet inte alls är lika bra. Det finns även ett mellanting i form av hårdvaxolja som både skyddar och ger lite mjukare framtoning.

Det är värt att tänka på och kanske dels utgå från den egna familjesituationen och dels utifrån rummets potentiella slitage innan man väljer ytbehandling.

Så här lagar du golvet efter en fuktskada

Med det sagt så tittar vi närmare på hur man ska agera om det kommit en fuktskada på en parkett. I de flesta fall handlar det om mindre skador och sådana går ofta att reparera med relativt enkla medel. Om det skulle vara en större fuktskada - exempelvis en vattenskada - så kan det finnas ett värde i att kontakta en firma inom golvslipning/golvläggning för vidare vägledning.

Där kan det vara både ekonomiskt- och estetiskt försvarbart att byta ut golvet snarare än att ge sig i kast med att försöka laga och reparera skadan i fråga. Som sagt: ta gärna hjälp av en fackman vid bedömningen av detta.

Hur du ska göra för att laga en mindre fuktskada där golvet rest sig, exempelvis, är följande:

  1. Börja med borra ett hål i den planka som ska bytas. Är det flera stycken så borra hålen så att du får en kvadrat. Tio millimeter från kanten ska du hålla.

  2. Använd en cirkelsåg och såga - försiktigt - längs med kanten från hål till hål. Dra gärna upp en linje så att snittet blir rakt.

  3. Ta bort plankan. Det du sågat av plockas bort och du kommer att se att det finns träbitar och rester kvar utmed kanterna. Dessa ska också plockas bort, vilket kan vara lite pillrigt. Använd någonting vasst och försök att få bort allting. Se till att inte skada de intilliggande brädorna. Ett stämjärn kan vara bra att avsluta med.

  4. Kapa till den nya plankan. Svårigheten kan vara att hitta en ny golvplanka som passar ditt golv både storleks- och färgmässigt. Ta med den gamla biten till en bygghandel och undersök vilka golv som kan fungera.

    Ta även med måtten så att du kan köpa den bit du hittar. Även om du inte hittar en exakt bit så kan du slå till och köpa en likvärdig. Ett bonustips är nämligen att du kan göra en golvtransplantation. Du mäter helt enkelt ut en bit från en del av golvet som inte syns - under ett skåp eller under soffan - och använder den istället. Den bit du köpte lägger du sedan där den inte syns lika väl.

  5. Se till att justera notläppen på den planka du använder. Använd en cirkelsåg och med ett sågdjup om fyra-fem millimeter.

  6. Testa. Lägg in plankan och se om den passar. Om så är fallet så ska du lyfta upp den - det sker enklast med en vakuumlyft, men kan även göras med hjälp av tejp. Då detta är gjort så limmar du både not- och fjäderöversida innan du åter lägger in passbiten.

  7. För att limmet ska härda och biten ska fastna så kan du lägga ut tyngder över den. Ta stenar eller någonting annat som väger några kilo och kan pressa ned träet. Torka direkt bort det lim som sipprar fram. Låt detta stå i minst 24 timmar och du har ett komplett golv igen. Lycka till!

Liknande artiklar

Trösklar | Välj, lägg och slipa tröskel

Kan man slipa sitt eget golv för hand?

Vad är det för skillnad mellan parkett- och laminatgolv?

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
28 Oct 2020