Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Källargolv – lägg rätt golv i källaren

Är det dags att lägga ett nytt källargolv? Att lägga rätt golv i källaren kräver kunskap. Vissa golv fungerar sämre i källaren än andra.

Lägga nytt golv i källaren – tänk på det här

Källaren har blivit ett självklart utrymme att inreda för många husägare. Behoven i en familj kan komma att öka; man växer till antalet och något av barnen kanske når tonåren. Alla har inte utrymmet - eller ekonomin - som krävs för att bygga ut eller för att exempelvis bygga ett Attefallshus i nära anslutning till den huvudsakliga byggnaden. Det gör att källaren fastnar i blickfånget. Frågan är om det är en så bra idé?

läggas nytt golv i källaren

En källare är inte skapad för att man ska leva i den. Det går emellertid att göra en källare beboelig - men man når sällan den standard man har på övervåningen. Källaren är en plats för förvaring, med allt vad det innebär. För att en källare ska kunna nå en god standard - och där någon i familjen ska kunna leva i den - så krävs det ett gediget arbete där man gör rätt redan från början. Rätt källargolv är en sak att tänka på.

Kan man lägga golv på betongplatta?

En grundprincip gällande en källare och att inreda ett sådant utrymme är att man inte kan tämja naturkrafter. Det innebär att alla källare är olika och kan kräva annorlunda lösningar. Det finns ingen universallösning som passar alla. Vissa källare har bättre förutsättningar i form av mindre fukt, bättre ventilation och en högre temperatur. Andra har betydligt sämre sådana. Gemensamt mellan källare - oavsett förutsättningar - är att man kan utgå från allmänna regler i samband med att man överväger att renovera- och inreda. En viktig sådan är denna:

Lägg aldrig organiskt material direkt på betong. Det ger oss en fingervisning om golv och hur man ska tänka där. Trägolv i källaren kan fungera - men det går inte att lägga direkt på en betongplatta. Vill du ha ett trägolv i källaren så måste det också först läggas ut en luftspaltbildande tätmatta under. Det trägolv du sedan lägger ska vara flytande och det måste finnas luftspalter längs väggarna.

Listerna bör vara ventilerande och släppa ut fukt. Detta som en direkt följd av en annan grundprincip vad gäller att inreda en källare: Fukt ska aldrig stängas inne.

Vilka golv rekommenderas i källaren?

Trägolv kan alltså fungera i källaren - helt beroende på vilka förutsättningar som finns. Det finns emellertid andra golv som är bättre. Vinylgolv är ett alternativ som går att få i träimitation. Här har utvecklingen varit enorm och det finns modeller, mönster och färger för alla.

Som vid läggning av ett trägolv så måste man vaksam på fukt. Ett golv som släpper - oavsett om materialet är vinyl eller trä - måste brytas upp och en annan lösning måste till. Finns rätt förutsättningar så är vinyl emellertid att rekommendera.

Klinkergolv är bäst i källare

Bäst i test är dock ett annat golv: klinkers. Klinkers är det golv som fungerar allra bäst i en källare. Det har nackdelar i form av att det är kallt och hårt. Dessa vägs emellertid upp av fördelarna som framförallt ligger i att fukt inte riskerar att stängas inne och att risken för fukt- och mögelskador reduceras rejält.

Golvvärme då? Kan man inte lägga ett klinkergolv med golvvärme i källaren? Det rekommenderas inte. Det kan leda till en omvänd fuktvandring och dessutom - definitivt - till en högre räkning för energi. Bästa lösningen för att slippa kalla fötter i källaren är att använda tofflor och att inreda med mattor över klinkergolvet.

Rådet är att du alltid konsulterar fackmän innan du sätter igång. En enkel fuktmätning kan ge dig tydliga svar på vilket typ av golv som passar bäst i din källare och hur dina specifika förutsättningar ser ut.


Liknande artiklar

Slipa altan - Oljning och skötsel

Ytbehandling | Olja, lack eller hårdvaxolja

Lägga trägolv i hallen

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
19 Oct 2020