Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Återvinna gamla trägolv

Ser ditt trägolv slitet och tråkigt ut? Kanske har det blivit vattenskadat och fått djupa jack? Det finns många sätt man kan ta vara på ett gammalt trägolv som sett bättre dagar. Nedan listar vi några sätt som du kan återvinna ditt trägolv.

Innan du börjar är det viktigt att verkligen inspektera ditt golv och se så att det inte finns några spår av mögelpåverkan. Mögel kan sprida sig och bör saneras. River du trägolvet bör du inte återanvända mögelpåverkat trä som virke. 

 återvinna gamla trägolv

Slipa och lacka golvet

Många är inte medvetna om att gamla slitna trägolv går att göra i ordning så att de blir som nya. Är golvet en äkta parkett eller på annat sätt ett massivt trägolv går det bra att slipa ner det och ge det en ny behandling. Att slipa golvet och lacka eller olja in det är ett relativt kostnadseffektivt sätt att få ett fräscht golv.

Det finns även sätt att rädda delar av golvet och bara lägga nytt där det behövs. Att byta ut det helt är i de flesta fall en ganska dålig ide. Massiva trägolv är mycket dyrbara och man bör försöka rädda dem på alla sätt  innan man river ut det. 

Prova att måla ditt golv

Är golvet mycket repigt och har djupa jack kan det vara svårt att slipa det ordentligt. Då kan det istället vara ett alternativ att fylla igen de djupaste hålen med anpassad fogmassa och sedan måla golvet. Det finns många exempel på vackra målade trägolv och det är lätt att hitta inspiration. Något som kan vara mycket dekorativt är att göra rutor eller andra mönster som ramar in rummet.

Återanvänd som golv i annat rum

Om inte hela golvet är skadat finns det möjlighet att demontera det och lägga in det i ett annat rum. Trägolv är sköna att gå på så om har möjlighet att lägga in det i ett annat rum kan det tjäna dig väl. Slitna golv kan användas i utrymmen där det inte är så viktigt att det är fint som till exempel i hobbyrum eller redskapsbodar.

Bygg möbler

Gamla trägolv kan användas som virke för att bygga möbler. Det är ofta fint trä som exempelvis ek eller teak som används för att lägga trägolvet. När du river ut golvet bör du vara mycket försiktig så du inte skadar materialet.

Anlitar du en rivningsfirma eller golvläggningsföretag kan det vara bra att berätta för dom att du tänkt använda golvet som material för möbler. Det brukar bli ganska mycket material när man river ett trägolv. Du kan använda plankorna för att exempelvis bygga en soffa, en säng, en matbord eller bokhyllor.

Använd till dekoration

Av äldre och uttjänta trägolv kan man bygga dekorationer. Exempelvis kan du skära ut olika former. Det kan vara snyggt med oktogoner eller andra grafiska mönster som du sätter upp på väggarna. Träet kan också fungera som en ljudabsorbent och ljudförbättrare. Det gamla golvet kan också användas för att skapa ramar till speglar eller tavlor. 

Bara fantasin sätter gränser

I första hand bör du alltid försöka göra iordning ditt slitna trägolv. Massiva trägolv och parkett är tidlösa och mycket värdefulla. Annars är det faktiskt bara fantasin som sätter gränser när det kommer till att skapa något med ditt gamla trägolv.

Ett slitet trägolv kan fortfarande vara bra virke. Det ger dig chansen att prova och experimentera utan att betala så mycket för material. Man kommer långt med en borrskruvdragare, träskruv, trälim, tving och målarfärg. 

Spara på miljön

Miljön är allas ansvar och vi bör göra vårt bästa för att minska våra utsläpp. Nyproduktion bör undvikas om man vill minska sitt klimatutsläpp. Att återvinna de resurser som finns är något av det bästa vi kan göra för att minska vår påverkan på miljön. Genom att återvinna och ta hand om dina gamla trägolv gör du en behjärtansvärd insats för miljön och för framtiden. 


Liknande artiklar

Lasera ditt trägolv grått

Montera golvsockel – en guide

Gjuta igen golvbrunn i källare

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
24 Jan 2023