Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Lasera ditt trägolv grått

Grålaserat trägolv ger ett vackert och sobert intryck

Att lasera ett trägolv är ett enkelt och effektivt sätt att få till en varaktig förändring i ditt hem. De närmast oändliga variationsmöjligheterna är en stor fördel när det handlar om att lasera ett golv – du kan välja mellan en rad olika färger, nyanser och mättnader. Genom att lasera golvet kan du anpassa golvet efter just den stil du själv föredrar. Att lasera golvet till en sobert grå färg är populärt, men vill du ha starkare färger så finns det även goda chanser att få till det.

Olika golv kräver olika lasyr

Olika typer av trägolv kräver olika typ av lasering. Det skiljer sig mycket att lasera ett furugolv jämfört med en ekparkett. Därför är det alltid mycket viktigt att du på förhand kontrollerar att den lasering du väljer är anpassad för det golv du har. Olika golv reagerar helt enkelt på olika sätt beroende på vilken typ av lasyr som appliceras.

Lasyr är en ganska tunn behandling som innehåller mindre mängder pigment än andra färger. Med lasyr så behåller du träets karaktär. Detta beror på att lasyren inte tränger ned i träet utan istället bildar en skyddande hinna. Ytbehandling med lasering kan skapa såväl dramatiska färgförändringar som dova och mer subtila nyanser.  

Träets egenskaper är avgörande

Träets egenskaper spelar den största rollen när det handlar om vilket resultat som behandlingen kommer att leda till. Att lasera ett mjukt furugolv kräver en annan behandling än ett hårdare eftersom det mjukare träet lättare suger åt sig lasyren.

Förarbetet är mycket viktigt

För att en lasering ska bli lyckad är det viktigt med förarbetet:

  • Börja med att täcka underlaget med ordentligt med skyddsplast. Maskeringstejpa metallbeslag om det finns sådana.

  • Var noga med att slipa bort alla repor med ett fint slippapper. Slipa alltid i träets längdriktning.

  • Genom att avrunda alla vassa kanter med slippappret så får betsen bättre fäste.

  • Pensla med varmt vatten över den slipade ytan. Är ytan fet så är det bra att tillsätta en liten mängd ammoniak. Sedan låter du träet lufttorka ordentligt.

  • Slipa därefter ned alla ojämnheter med ett riktigt fint slippapper.

  • Borsta bort allt slipdamm.

Använd generöst med lasyr

Nu är det dags att börja med själva laseringen. Börja med att stryka ut generöst med lasyr med en pensel, i träets längdriktning. För större ytor kan det fungera bättre med en svamp eller målardyna.

Torka bort all överflödig lasyr när arbetet är färdigt. Torka i längdriktningen med en blöt svamp. Glöm inte att pensla vatten på alla kapytor då de suger åt sig mer lasyr. Gör detta strax innan laseringen, då suger de upp mindre. Tycker du att den gråa nyansen är för ljus, stryk på ett andra lager så får du till en mer mättad kulör. Lasera alltid med en vattenbaserad lasyr, annars färgar den av sig när den hamnar i kontakt med vatten.


Liknande artiklar

Måla betonggolv - så gör du

Kan man lägga trägolv på klinker?

Återbruka ett gammalt trägolv

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
8 Oct 2021