Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Använd hårdvaxolja för att snygga till ditt bord

Hårdvaxolja kan användas till alla träytor, inte bara ytbehandling på golv. Bord och stolar kan med fördel behandlas med hårdvaxolja som gör träet tåligt. Alla trämöbler behöver förr eller senare någon form av skydd och den här oljan är ett mycket bra alternativ.

Hårdvaxolja är vattenavvisande och därför mycket bra på bord, stolar och bänkar som är i köket. Dessutom ger oljat trä en snygg matt finish som är lätt att hålla ren.

Du kan köpa hårdvaxolja i många olika kulörer. Ofta kan du se i byggvaruhandeln hur oljan ser ut på trä. Det brukar finnas provbitar. Tänk på att du kan välja färgintensitet genom att måla en eller flera gånger med pigmenterad olja. Du kan också välja ofärgad olja eller blanda genom att måla en gång med pigmenterad olja och sedan använda ofärgad hårdvaxolja. Det finns särskild hårdvaxolja för möbler, men du kan också använda sådan som är framtagen för golv.

Så använder du hårdvaxolja för att fixa ditt bord

  • Börja med att införskaffa den oljan som du vill använda till ditt bord.

  • Slipa av ditt bord och torka av det så att det är torrt och dammfritt.

  • Häll upp oljan på en papptallrik eller liknande och jobba in oljan längs träets struktur i bordet med en tygtrasa av bomull. Börja med lite mindre olja och känn av hur mycket möbeln suger åt sig.

  • Låt torka ett dygn.

  • Nu kan du pensla på hårdvaxoljan och torka upp det som inte sugs upp med en trasa. Upprepa minst två gånger på själva bordsskivan och minst en gång på underredet.

  • Låt torka i 2-3 dagar innan användning.

Tips! Spara det som blir kvar av hårdvaxolja och använd om ytan känns torr. Hårdvaxolja är relativt drygt så det blir ofta över lite som kan användas vid ett senare tillfälle.


hårdvaxolja på bord

Hur fungerar hårdvaxolja?

Hårdvaxolja är som ett mellanting mellan lack och olja. Olja tränger ner i träets porer och bildar på så vis en barriär mot fukt och smuts. Lack lägger sig ovanpå träet och blir mer som en sköld. Hårdvaxolja gör båda delarna, det fungerar så att det både tränger in i träets porer samt att det lägger sig som en tunn yta uppe på träet. Alla träytor kan behandlas med hårdvaxolja. Utseendet är likt det som blir av olja.

Man kan också använda hårdvaxolja för att behandla olika stenmaterial. Sten är likt trä ett sugande material så hårdvaxoljan kommer absorberas på ett bra sätt av en stenyta. Det gör den tåligare och mindre känslig för att få märken av vinglas och annat som annars kan göra märken. Betong, cement och kalk kan med fördel behandlas med hårdvaxolja.

Bra och dåligt med hårdvaxolja

Hårdvaxoljan har många fördelar och de är betydligt fler än nackdelarna. Träets naturliga struktur framhävs på ett vackert sätt med hårdvaxolja. Det är lätt att få fina resultat med hårdvaxolja och det ger ett resultat som håller länge och är mycket slitstarkt. Med hårdvaxolja kan du laga skador eller slitage som uppstått punktvis utan att behöva slipa om hela ytan och börja från början. Det är en klar fördel som få andra ytbehandlingar klarar av. Hårdvaxoljade ytor är dessutom lättstädade.

Det finns dock några nackdelar, en av dem är den påträngande och starka lukten. Den kan tyvärr stanna kvar i flera dagar efter att man behandlat en yta. Tiden som ytan behöver torka och härda är något längre än med andra ytbehandlingar såsom med till exempel lack. Hårdvaxolja är också en av de dyrare ytbehandlingar som man kan göra på trä men med tanke på hur bra det håller och hur fint det är så kan det vara värt de extra kronorna.


Liknande artiklar

Kapa och måla dörrfoder – en guide

Gjuta igen golvbrunn i källare

Sätta smyglist – tips från golvspecialisten

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
1 Feb 2022