Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Sätta smyglist – tips från golvspecialisten

Att använda en smyglist bidrar till en bättre helhet. Skarvar och springor kan lätt hamna i fokus på ett negativt sätt och en smyglist är ett bra sätt att dölja skarvar och springor.

Att sätta lister längs med golvet - eller exempelvis i taket, runt fönstren eller vid dörrarna - är det som gör renoveringen komplett. Ett rum utan lister upplevs som naket och där någonting saknas. Lister ramar in, bryter av och bidrar till rummets helhet. Att jämföra med hur en ram runt en tavla fungerar. 

Särskilt för det egna ögat. Upptäcker man en större, fulare, skarv så är det svårt att bortse från denna. På samma sätt som om man ser en fläck på väggen. Till slut är fläcken nästan det enda man ser. En smyglist är ett effektivt sätt att ta bort såna förfulande drag i samband med att man sätter lister.

Så här sätter du en smyglist

Lister är även funktionella. Utöver att de ramar in och gör helheten av rummet bättre så döljer de även dina eventuella misstag som skett i samband med att du lagt golvet. Det blir alltid glipor mellan exempelvis vägg och golv och socklarna - som är det vedertagna namnet för golvlister - döljer dessa. Då många golv dessutom läggs flytande och med ett tydligt mellanrum mellan golv och vägg så blir socklarna naturliga att använda. Det skulle, helt enkelt, se väldigt konstigt ut annars.

En smyglist använder du med fördel om du väljer att behålla dina gamla lister i samband med en renovering. Du tar bort listerna, du lägger golvet och du kapar sedan till listerna - gör gärna en uppfräschning innan också (tvätta, måla om och se över eventuella sprickor eller skador) - och kompletterar med smyglister i samband med att du sätter listerna på plats igen. Det sparar pengar och ger ungefär samma finish som nya lister. Smyglister är inte alls någon detalj som förfular. Det är precis tvärtom.

Hur sätter man då en smyglist? Här följer några värdefulla tips:

  • Använd dyckert. Dyckert är en slags spik som har ett väldigt litet huvud - något som ger betydligt mindre ingångshål och som är enklare att dölja. Det sker med lite täckfärg. Då du spikar fast din smyglist så kan du använda ett don. Detta för att slippa se en massa hammarmärken på ytan.

  • Använd rätt material. Smyglister finns i alla tänkbara utföranden och träslag. Det behöver då knappast sägas att de smyglister du ska sätta upp ska vara av samma träslag - och i samma färg - som dina ordinarie socklar och lister. Ta gärna med några prover hem för att jämföra i lugn och ro. Målet med ett smyglist är att få en enkel väg till att förhöja det estetiska intrycket i ett rum. Var noggrann med ditt val!


Liknande artiklar

Källargolv – lägg rätt golv i källaren

Ska man lägga nytt golv på sommaren eller vintern?

Kan man lägga trägolv på klinker?

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
1 Mar 2021