Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Bli av med silverfiskar i badrummet

Det är inte farligt med silverfiskar i sig men det kan kännas olustigt att få syn på en i badrummet. Silverfiskar trivs där det är varmt, fuktigt och mörkt. De äter stärkelserik mat, helst papper, men även avlagringar som man hittar runt golvbrunnen och avloppet i badrum. 

Städa och bli av med ohyra

Det absolut viktigaste när man vill bli av med silverfiskar är att man ser till att de inte har någon tillgång på mat. Städa därför badrummet mycket noggrann och se till att golvet och golvbrunnen är rena. Plocka upp hårrester i avloppsbrunnen efter varje dusch.

Om du har en tvättkorg i badrummet kan det vara bra att tillfälligt flytta ut den till ett annat rum så att silverfisken inte kan hitta mat där. Samma gäller tidningar, böcker och annan toalettlektyr. Har ni toalettpappersrullarna stående på golvet så behöver ni skaffa ett stativ för dem så att silverfiskarna inte kommer åt att äta pappret. Tänk igenom och begränsa alla möjligheter för silverfiskarna att få mat.

Ta bort kryp-in för krypen

Näst på tur är att försöka göra miljön mer ogästvänlig genom eliminera alla gömställen. Detta är jättesvårt eftersom det finns otroligt många skrymslen och vrår i ett badrum men du får göra så gott du kan. Täta framförallt sprickor och skrevor där silverfiskarna kan ta sig in och ut med silikon eller liknande. 

Torka ut silverfiskarna

Eftersom silverfiskarna gillar att det är fuktigt så behöver du se till att badrummet för det mesta är torrt. Det kan såklart vara svårt när det är där man duschar och badar men om ventilationen fungerar som den ska så borde badrummet vara torrt ungefär en halvtimme efter avslutad dusch. 

Nu är det dock så att många svenska badrum inte är byggda för dusch utan för bad vilket gör att ventilationen har svårt att ta hand om den mängden fukt som blir. Detta är ett stort problem vilket kan leda till fuktskador och det kan också vara därför som du fått problem med silverfiskar. 

Produkter som kan hjälpa mot skadedjur

Det finns flertalet produkter man kan köpa som antingen fungerar som fällor eller som helt enkelt skrämmer bort skadedjur. Hur bra de fungerar är upp till var och en att bedöma själva.

Rödcederträ

Rödceder är en gammal och beprövad metod för att hålla borta olika typer av skadedjur. Det är relativt enkelt att få tag på då det ofta finns i varuhus där man köper kläder. Rödceder går att köpa som små träblock som man hänger på galgarna i garderoben för att slippa angrepp från exempelvis pälsängrar men finns även som spray som kan vara användbar i exempelvis badrum mot envisa silverfiskar. 

Silverfiskfällor

Den här typen av fällor består av av ett klister på en plan yta och feromoner som lockar till sig silverfiskarna. De går in i fällan får att de tycker att det luktar gott och fastnar där. Fällorna är giftfria. 

Skadedjursavstötare

Det här är en liten apparat som ger ifrån sig ett ultraljud som skall skrämma bort skadedjur och andra insekter. Ljudet sägs vara ofarligt för människor men det finns ingen information om hur det kan påverka husdjur. För att få god effekt skall man ha en avstötare i varje rum. De kopplas enkelt in i vägguttaget. 

Större problem än silverfiskar

Om du provat alla ovanstående tillvägagångssätt och ändå har problem med silverfiskar så kan det vara så att ditt problem är större än själva skadedjuren. Då kan det röra sig om ett underliggande bekymmer med exempelvis avloppet eller ventilationen och du behöver antagligen koppla in någon som besiktigar ditt badrum.


Liknande artiklar

Lasera ditt trägolv grått

Montera golvsockel – en guide

Gjuta igen golvbrunn i källare

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
17 Dec 2022