Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Hallsäkra trappa – så gör du

Är du orolig för att halka i trappan? Det kan göra rejält ont och orsaka rejäla skador om man tappar balansen och faller nerför trappstegen. Varför inte halksäkra trappan? Här går vi igenom några sätt att halksäkra din trappa.

En del av fallolyckorna som uppstår i trappor är svårförutsägbara tillfälligheter som är mycket svåra att förebygga. Om du är okoncentrerad, slarvig eller om du bara snubblar på en leksak som inte borde ligga på det fjärde trappsteget så är det inte mycket du kan göra. 

halksäkra trappa

En trappa kan aldrig bli helt riskfri

Men om du däremot halkar i trappan regelbundet är det en signal om att något inte är som det ska. Det går knappast att göra trappan till en helt riskfri zon, men du kan med några ganska enkla åtgärder göra den betydligt säkrare.

Det finns flera sätt att halksäkra en trappa inomhus genom att göra trappstegen mindre hala. Att lägga ut en matta är en klassisk metod, som dessutom är snyggt och ger ett trevligt och ombonat intryck. Men för att trappan ska halkskyddas med en matta så är det viktigt att mattan fästs ordentligt med en metallstång längst in på varje trappsteg. Om trappan inte har några sättsteg går det inte att lägga ut en hel matta, då fungerar det istället att klä varje steg, med exempelvis en heltäckningsmatta eller liknande.

Flera varianter fungerar bra

Men det finns andra halkskydd som är minst lika effektiva. Ett exempel är självhäftande remsor av gummi eller sandat papper. Dessa köper du som metervara och har en stor fördel jämfört med mattor: de är mycket enkla att sätta på plats. Dessa remsor kan dock vara ganska svåra att ta loss om du någon gång behöver byta ut dem. Tejpen är av hög kvalitet och biter så effektivt i fästytan att det finns risk att underlaget följer med när du drar loss remsan. Då är det rekommendabelt att använda lacknafta eller limtvätt när du ska ta bort remsorna. Men kolla först om materialet tål dessa medel.

Metallister och halkmålning

En annan metod för halkskydd i trappor är att montera en trappnoslist av metall på varje trappsteg. Denna list har skrovlig yta och är blank i fronten. Den är förborrad och därför enkel att montera. Metallisterna är betydligt dyrare än remsorna men ger ett elegant och lite mer exklusivt intryck. 
I trätrappor fungerar det även att måla fast ett halkskydd. Metoden fungerar så här: du blandar in riktigt finkornig så kallad kalksand i färg eller lack och använder den blandningen till sista strykningen. Ytan blir sträv och greppvänlig men ändå lätt att hålla ren. 


Liknande artiklar

Jutematta – Skötselråd, tips, rengöring

Använd hårdvaxolja för att snygga till ditt bord

Montera golvsockel – en guide

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
4 Mar 2023