Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Kubbgolv – passar både inomhus och utomhus

Kubbgolv består av träklossar som monteras med ändarna uppåt, och är både vackra, praktiska och unika i sitt uttryck. Läs mer om kubbgolv här!

Vad är ett kubbgolv och hur fungerar det?

Ett kubbgolv består av massiva träklossar som placeras med ändarna uppåt och hellimmas mot ett underlag. Med utföranden i olika träslag, former och storlekar är variationsmöjligheterna så gott som oändliga. Eftersom ingen kubb är den andra exakt lik blir alla kubbgolv olika och får sitt eget personliga uttryck, som ett konstverk.

kubbgolv

Formspråket är varmt och levande, och kubbgolvet är känt för sin närapå oöverträffade slitstyrka i den inte helt vanliga kombinationen med goda akustiska egenskaper. Det anses också mycket ergonomiskt och bekvämt att gå på, och är extremt förlåtande mot skador och slitage.

Ger rummet ett levande uttryck

I varje kubb ser man tydligt trädets kärna, och de synliga årsringarna bildar tillsammans med kubbens individuella mönstring ett harmoniskt och vackert mönster över hela golvytan. Eftersom ingen kubb är den andra lik får vi en berättelse om hur träden och skogen har vuxit berättad för oss när vi studerar ett kubbgolv ingående. Märken från knotor och kvistar ger variation åt golvet och hela rummet känns livfullt och säreget.

Lägga eget kubbgolv?

Att lägga eget kubbgolv är fullt möjligt om du har tålamod, rätt material och verktyg och gott handlag. Ibland kommer idén från att en mängd virke har blivit över från något annat hemmaprojekt, och det är ju en lockande tanke att använda spillvirke till något som både blir vackert, praktiskt och funktionellt.

Viktigt är att använda rätt sorts lim och eventuell ytbehandling. Olika sorters träslag kan reagera på olika sätt när de limmas och behandlas, och det är förstås avgörande för golvets utseende och funktion att det blir slätt och fint. Kubbens form och tjocklek spelar också in för resultatet. Det bästa är alltid att konsultera någon kunnig som har erfarenhet av att lägga kubbgolv. Har du klarat av att lägga ditt eget kubbgolv får du verkligen ett golv som är så personligt som ett golv kan bli, och med nogrannhet och korrekt information kan du lyckas!

Kubbgolv genom historien

Kubbgolvet är en gammal golvtyp. Det har förekommit ända sedan 1000-talet och historiskt återfunnits på platser där mycket höga krav ställts på tålighet och god absorption av ljud, som i vagnhallar, på båtvarv och i verkstäder. Fram till 1920-talet användes träkubb som gatu- och vägbeläggning i många av världens större städer, inte minst New York och Paris!

Kubbgolv användes också i Sverige, ofta som vägbeläggning vid infarter och på gårdar där alternativet var kullerstenen som var långt mindre förlåtande i fråga om oljud från hästhovar och vagnar. I både Nordamerika och Europa finns vägar med träkubbsbeläggning kvar, till exempel på Wallstreet på Manhattan i New York. Idag används kubbgolv kanske främst för sitt estetiska uttryck, men också för att det är ergonomiskt och bekvämt att stå och gå på. Man ser ofta kubbgolven i offentliga miljöer som entréhallar och konferensrum, men även i hemmamiljö, och de gör sig lika bra var de än påträffas.


Liknande artiklar

Källargolv – lägg rätt golv i källaren

Lägga trall på balkong | Enkelt & hållbart trägolv

Lägga klickgolv – tips & råd

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
16 Dec 2020