Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Lägga kalksten utomhus – en guide

Kalksten är en vacker natursten som passar bra både inomhus och utomhus med vissa begränsningar. Det porösa materialet och oförmågan att tåla minusgrader gör att stenen bör användas på ett genomtänkt sätt.

Här berättar vi mer om kalksten och hur du ska göra när du ska lägga den utomhus.

Kalksten är ett samlingsbegrepp

Kalksten är ett samlingsbegrepp för stenar som är uppbyggda av kalkspat. I Sverige finns den bästa kalkstenen på Gotland, men den har även brutits på andra platser.

Kalksten har en vackert matt vit färg och är inte olikt marmor, vilket gör att den är känslig för syror. Det riskerar därför att bli fläckar om en syra träffar kalkstenen.

I Sverige används kalksten ofta som byggdel och som ornament, det är också populärt som ett vackert material att använda i trädgården. 

Ett bra material för utomhusgolv

Kalksten är ett fantastiskt material att använda för utomhusgolv. Det kan användas för en mängd olika landskapsprojekt, både stora och små, på grund av dess hållbarhet och livslängd. Inte nog med det, det är också estetiskt tilltalande! Dess neutrala toner kan smälta in sömlöst i alla befintliga landskap och ge ett betydande mervärde till ditt hem eller företag.

Viktigt att välja rätt typ av kalksten

Om du funderar på att använda kalksten utomhus finns det vissa steg du måste ta för att säkerställa en lyckad installation. Först måste du välja rätt typ av kalksten för dina specifika behov; olika typer är bättre lämpade för specifika tillämpningar än andra. Sedan måste du förbereda området där kalkstenen ska läggas genom att jämna ut marken och lägga till ett baslager av sand. Slutligen måste du lägga kalkstensbitarna i önskat mönster och fästa dem med murbruk eller lim.

Bra med förberedda plattor

För de flesta utomhusapplikationer är det enklast att använda förberedda kalkstensplattor eftersom de redan är skurna i förutbestämda storlekar och tjocklekar. Det gör installationen okomplicerad och kan spara mycket tid i ditt projekt. Dessutom får du alla fördelar med kalksten utan att behöva skära eller forma själv!

Att använda kalksten utomhus är ett utmärkt sätt att öka värdet på din egendom och skapa långvariga resultat. Med lite förberedelser och planering är det lätt att uppnå vackra resultat med detta klassiska naturmaterial.


Liknande artiklar

Slipa betonggolv - tips och råd

Behandla furugolv och andra vanliga frågor

Slipa altan - Oljning och skötsel

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
25 Jun 2023