Hur behandlar man bäst ett furugolv? Hur hållbart är det och kan man lägga det själv? Ett vackert furugolv håller mycket länge!
Hur behandlar man ett nytt furugolv?
Ett obehandlat furugolv måste först och främst slipas. Det gör vi med golvslipmaskin och det tar inte mer än ett par tre slipningar för att få träets naturliga hartser att tränga ner i träet och att göra ytan len och kvistfri. Därefter ska golvet ytbehandlas och det kan göras på många sätt. Till en början är furu ljust, men det mörknar med tiden. Vill man behålla den ljusa tonen kan man behandla furugolvet med lut innan man ytbehandlar. Då behåller träet sitt ljusa utseende även om det utsätts för mycket sol. Men man kan också låta bli att luta golvet och då gulnar det med tiden och drar även lite mot rött samtidigt som det mörknar.
En vanlig metod att ytbehandla furugolv är att såpskura det. Att skura med såpa och kallt vatten är en klassisk metod som gör golvet mycket hållbart och lätt att underhålla. Det tar dock några år att få fram ett riktigt så kallat skurgolv, och kräver att man upprepar processen flera gånger. Vill man inte såpskura kan man i stället med fördel behandla ett furugolv med golvolja eller hårdvaxolja. Vill man förändra färgen finns pigmenterad olja, eller så kan man använda sig av ett dekorvax.
Hur hållbart är ett furugolv?
Furu är ett mycket hållfast virke som är lätt att forma till raka och släta former, som golvplankor till exempel. Golvet tål hårda tag och kan slipas om många gånger. Samtidigt är det rörligt vilket gör att det passar utmärkt till golv.
I Stockholm finns många exempel på furugolv som legat i mer än hundra år och bara blivit vackrare med åren. Så vill du ha ett golv som ska hålla långt in i framtiden och åldras med stil, då är furu helt klart ett alternativ att överväga.
Furu har genom alla tider varit ett av våra mest älskade och använda träslag. Det är lätt att förstå att det blivit så, med tanke på den minst sagt goda tillgången vi har på tall i Sverige. Sedan är furu så klart också ett vackert och hållbart träslag, som man kan göra mycket med. Furu används ju inte bara till golv utan även till bland annat möbler, båtar och papperstillverkning.
”Även om man inte vill ha furu överallt är det många som uppskattar ett ljust furugolv, eftersom det passar bra till såväl en modern som en klassisk inredning”
Furu har en speciell roll i den svenska folksjälen. Inte sällan stöter man på hus där inredningen helt går i furu; tak, väggar, golv och möbler. Denna typ av furuchock var inte ovanlig på 60- och 70-talen, och syns ganska ofta i filmer från den tiden. Ibland kan det faktiskt bli lite för mycket furu, men även om man inte vill ha furu överallt är det många som uppskattar ett ljust furugolv, eftersom det passar bra till såväl en modern som en klassisk inredning.
Kan man lägga ett furugolv själv, eller är det bättre att ta hjälp?
Det går att lägga ett massivt furugolv själv om man är någorlunda händig, men det kan vara lite svårt att få plankorna på plats om man är ensam. Väljer du att anlita oss får du istället professionella golvläggare med lång erfarenhet av att lägga massiva furugolv och dessutom ytbehandla dem efteråt, och du är garanterad att få ett vackert och hållbart golv. Arbetskostnaden minskar dessutom med ROT-avdraget, så det är helt klart en investering värd pengarna. Välkommen att kontakta oss om du har fler frågor eller om du vill ha hjälp med att lägga ett furugolv i din bostad!
Relaterade artiklar
Skillnad mellan parkett och laminat
Lägga nytt golv med fiskbensparkett
Andra inlägg
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt
- Moderna radiatorer eller golvvärme
- Golv i natursten – skötselråd