Under senare år har många börjat välja att lägga fiskbensparkett, ett givet val för de hushåll som vill ha lite mer lyx i sin vardag.
Den stora fördelen ligger just i detta. Väljer man en fiskbensparkett så får man på köpet ett boende som verkligen andas lyx, tradition och elegans.
Ett bra val - men inte helt enkelt om man jämför med andra golv. För, en fiskbensparkett är lite lurig att hantera och det är ett golv som kräver lite extra omsorg; både vid själva läggningen och sett till hur det ska behandlas då det väl är på plats. Vi tänkte rada upp några viktiga detaljer som du bör ha i åtanke om du står inför att välja en fiskbensparkett till ditt hem:
Så lägger vi en fiskbensparkett:
Det speciella med en fiskbensparkett är att man sätter golvet på plats stav för stav. Stavarna i fråga levereras i ett set om hälften vänster- och hälften högerstavar och de sätts på plats med hjälp av lim eller med spik. Varje stav är försedd med not och spont på varje sida och den stora svårigheten är att få mönstret att stämma. Missar man på ett område så kommer detta att sprida sig till hela golvet.
En felaktigt lagd stav påverkar således hela rummets karaktär och det är också därför som man gör bäst i att som privatperson överlåta läggningen av detta golv till en professionell och erfaren golvläggare. Det är tidskrävande, det är pillrigt, det kräver stor noggrannhet och varje stav måste vara precis i mått och vinkel i förhållande till nästa. Men, det är också ett väldigt roligt golv att lägga. Av den enkla anledningen att det färdiga resultatet blir så extremt tillfredsställande. Ett korrekt lagt golv i fiskbensparkett är inte bara tidlöst och elegant - det håller även under en lång, lång tid.
Vi ska även tillägga att det börjat komma modeller av fiskbensparkett som kan läggas flytande och som fungerar på samma sätt som ett vanligt klickgolv. Dessa är lättare att lägga då man slipper använda lim och spik; men det handlar dock fortfarande om ett rent precisionsjobb där vana och erfarenhet är avgörande för slutresultatet.
Finns det några risker med att välja fiskbensparkett?
Utöver att golvet kräver precision för att få på plats så finns det ett vanligt dilemma då det kommer till fiskbensparkett. Detta som en följd av att det handlar om ett levande material och att trä rör sig; en rörelse som kan komma att skapa glipor mellan stavarna samt att kupning äger rum. Det går att laga ett golv som drabbats av dessa typer av skador och vi brukar göra detta genom punktinsatser där vi, helt enkelt, byter ut skadade stavar, fogar samman och - vid behov - slipar området.
Färger, behandlingar och övriga tankar om fiskbensparkett
Du kan välja en fiskbensparkett i träslag såsom exempelvis ek, ask, furu och björk. Färg och karaktär bestäms till stor del av vilket typ av träslag du väljer - även om den efterföljande ytbehandlingen även den kommer att påverka. Gällande ytbehandling så skulle vi rekommendera att du väljer mellan lack eller olja. Olja tra fram träets naturliga skönhet och ger lite mer karaktär - detta dock att jämföra med det hårdare skydd som lack har en förmåga att ge.
Vi tycker att valet med fördel kan baseras på vilket rum du ska lägga din fiskbensparkett i. I ett rum där mer slitage sker - barnrum och hall - kan lack vara en bättre lösning. Vardagsrummet å sin sida kan vara ett utmärkt alternativ för olja. Det går även att välja pigmentering vid ytbehandlingen; något som gör att du har fler möjligheter att välja färg på din fiskbensparkett och därigenom göra en mer dramatisk förändring.
Golvet i fråga kräver skötsel - som alla golv av trä gör. Regelbunden dammsugning är ett måste och likaså att du skurar golvet. Det senare ska ske med väldigt lite vatten och ett ph-neutralt rengöringsmedel. Se även till att sätta möbeltassar på stolar, bord samt andra tyngre föremål som står på golvet; detta för att undvika repor.
I skötseln ligger även - vid behov - golvslipning och en sådan kan vi bistå med. Golvslipningen ger din fiskbensparkett längre livslängd och återger den naturliga karaktär och skönhet som du vill nå. Sköter du golvet korrekt så kan du räkna med att det håller i en livstid.
Fler artiklar om golv
Allt du behöver veta om skeppsgolv
Andra inlägg
- Renovera trätrappa - en guide
- Skeppsgolv | Nåtat golv
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt