Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Rengöra plastmatta i badrum

Plastmattorna man har i badrummet kallas ibland även för våtrumsmattor. De kan sitta på golvet men ibland även på väggarna. Vissa våtrumsmattor har mönster och texturer som gör att de påminner om klinkers, kakel eller trä. Plastmattor är praktiska och ofta mycket billigare att lägga in än kakel och klinkers. Ofta stöter man på fina och tidstypiska våtrumsmattor i äldre badrum från 60- och 70-talet. Nedan kan du ta del av våra tips och lära dig hur du rengör plastmattor i badrum. 

Rengör din våtrumsmatta skonsamt

Badrum ska städas ofta, minst en gång i veckan men gärna varje dag. Det är bättre att städa ofta och använda mer skonsamma rengöringsmedel än att städa sällan med kraftfulla rengöringsmedel. 

När man städar badrum lockas man till att använda starka kemikalier men det är inte alltid det blir renare för det. Snarare är det tvärtom. På många plastmattor finns det överst ett lager av polyuretan som gör att golvet blir mer slitstarkt och lättstädat.

Om man fräter bort den starka hinnan får man ett golv som lättare blir repigt och som samlar på sig smuts och bakterier i högre utsträckning. 

Undvik blekmedel då detta kan lämna ljusa eller vita fläckar. Använd inte rengöringsmedel som innehåller sådant som slipar då det repar golvet och tar bort det skyddande lagret av polyuretan. Du skall aldrig bona ett plastgolv i badrum då detta gör golvet mer halt än nödvändigt och kan orsaka fallolyckor. 

Gör rent plastmattor på rätt sätt

Torka bort vattenstänk från dusch och bad direkt när du ser det. Vatten som kommer på golvet skall avlägsnas omgående och inte självtorka. Du kan använda en duschskrapa eller liknande. Torka väggarna med en trasa. 

Andra vätskor eller medel som kommer på golvet eller väggarna skall också torkas bort direkt. Det är extra viktigt med vissa typer av kritor, läppstift, hårfärg, gummi och skokräm eftersom de kan bita sig in i plasten och sedan vara omöjliga att avlägsna. 

Det bästa är att rengöra våtrumsgolv och plastmattor med ett pH-neutralt medel som exempelvis handdiskmedel. Våttorka med rent vatten efteråt. Skall du storstäda kan du ha något starkare medel som exempelvis såpa men var mycket noggrann med att skölja efteråt med rent vatten. 

Ta bort fläckar på våtrumsmattor

Vissa fläckar kan vara lite svårare att få bort. Vi har gjort en guide för att underlätta för dig. Använd en mjuk svamp eller trasa till rengöring. För tuffare fläckar eller beläggningar kan en borste vara bra. 

Vanlig smuts, livsmedel, urin och kräkningar - Tvätta bort med ljummet vatten och diskmedel. Skölj med rent vatten när smutsen är borta. 

Kalk - Försök undvika att kalk uppstår genom att alltid torka bort vatten från väggar och golv. Om du ändå får problem med kalkavlagringar kan du använda ett alkaliskt rengöringsmedel, som till exempel såpa, för att lösa upp och få bort kalken. Skölj noggrant bort såpan när det är rent. 

Blod - Skölj eller torka bort med kallt vatten. 

Rost - Har man otur kan man få rostfläckar på plastmattor. Försök tvätta bort dem med oxalsyrelösning. Skölj efteråt med vatten. 

Läppstift, kritor, trycksvärta från förpackningar och liknande - Försök att ta bort fläcken eller smutsen så fort du ser de. Risken är stor att det blir en missfärgning då vissa material migrera och biter sig fast i plasten. Försök först med tvättnafta och sedan med lacknafta. Torka med rent vatten när du fått bort fläcken. Tyvärr går det inte alltid att få det helt rent utan det blir en missfärgning på plasten. 


Liknande artiklar

Skarva golvlister som proffsen

Bra golv till barnrummet

Golvvärme under parkettgolv

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
14 Nov 2022