Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Rengöra altan med högtryckstvätt

Att använda en högtryckstvätt för att göra rent altanen är enkelt och effektivt. Många gånger behöver man inte köpa en högtryckstvätt själv utan man kan hyra en. Du kan söka på internet för att se vad det finns för alternativ i din närhet. 

Förbered altanrengöring

Det första du måste göra är att städa undan alla lösa saker och möbler från altanen. Du bör också täcka över sådant som inte går att flytta på samt känsliga buskar, blommor och träd som finns i närheten. Använd presenning eller liknande. Anslut högtryckstvätten till en vattenkälla och kontrollera att slangen är ordentligt fastsatt. Annars kan det höga trycket göra att den lossnar vilket leder till att det blir vatten överallt.

Vid användning av högtryckstvätt är det viktigt att man har rätt tryck och rätt munstycke. Fel inställningar kan leda till att träet blir uppluckrat och skadat. Läs på ordentligt och prova först på en liten del av altanen så att du vet att trycket och munstycket är rätt. 

Gör rent din altan

När du känner och ser att trycket är bra kan du börja göra rent altanen. Håll munstycket cirka 60 cm från ytan. Har tillverkaren andra instruktioner måste du följa dessa. Om du går för nära kan du skada träet så det är viktigt att hålla avståndet även om du kan känna dig lockad att gå närmare för att få bättre effekt. Strålen skall vara cirka 45°. Arbeta långsamt och metodiskt. 

Om du vill använda ett rengöringsmedel för att få bättre effekt finns det flera färdiga att köpa. Det är vanligt att man använder fasadtvätt eller vanlig grönsåpa för att få rent altanen. Du kan själv göra ett miljövänligt rengöringsmedel genom att blanda en halv matsked diskmedel med fyra deciliter ättika och två liter varmt vatten. 

När du tycker altanen är ren skall du låta den torka ordentligt innan du fortsätter med en eventuell behandling av träet. 

Håll altanen ren och fin

För att hålla altanen ren och fin är det viktigt att rengöra den kontinuerligt. Du behöver inte alltid använda högtryckstvätt. Att sopa av den regelbundet och kanske skrubba den lätt med en skurborste kan göra så att alger och annan påväxt inte får fäste. 

Har du en grill som droppar fett och sprider sot är det bra att skydda altanen med en skyddsmatta eller liknande som placeras under grillen. 

Behandla altanen efter det att du tvättat den genom att olja in den, betsa eller göra en annan likvärdig behandling. De olika behandlingarna skänker en viss typ av karaktär till träet så det kan vara bra att kolla upp exakt vilken behandling man tycker är snyggast och mest praktisk innan man till exempel oljar in sin altan.

Se till att trimma vegetationen runt altanen och klippa ner buskar och träd som skuggar den. Skugga och intilliggande vegetation bidrar till att altanen blir fuktig vilket leder till att alger, mossa och dylikt får fäste och sprider sig.

Vad händer om man inte gör rent altanen? 

Om man inte gör rent altanen ungefär en gång om året så finns det risk att alg, lav och mögel biter sig fast i träet och skadar det. Slutligen kommer det göra att träet ruttnar vilket betyder att du behöver bygga en ny altan. 

Altaner med mycket påväxt är också farliga att beträda då de ofta blir mycket hala och svåra att gå på. Dessutom är det betydligt snyggare med en ren altan än med en grön och smutsig altan. Det är helt klart värt att lägga några timmar på att göra rent altanen efter vintern.


Liknande artiklar

Kan jag ha trägolv i badrummet?

Renovera parkettgolv | Laga skador i parkett

Vitsåpade trägolv - så gör du

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
23 May 2023