Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Ska man lägga nytt golv på sommaren eller vintern?

Det går utmärkt att lägga nytt golv både på sommaren och vintern, men årstiden har ändå betydelse. Här går vi igenom vad du bör tänka på vid golvläggningen.

Trä är ett levande material

En av de största anledningarna till att människor väljer - och i alla tider har valt - trä som golvmaterial är att det är ett levande, organiskt material som på många sätt lever sitt eget liv. Ett trägolv patineras när det åldras och blir egentligen bara vackrare med tiden om det sköts om väl med regelbunden städning och en golvslipning då och då.

lägga golv på sommaren

Trägolv rör sig också, något man för det mesta inte tänker på. Men har man gjort misstaget att lägga ett trägolv på vintern utan att lämna tillräckliga rörelsefogar längs väggar och andra hinder, ja då kan man på ett ganska drastiskt sätt bli varse hur trä sväller av fukt. På sommaren när luftfuktigheten stiger blir nämligen också träet fuktigare och golvet breder ut sig. Det handlar visserligen bara om någon dryg millimeter per meter golv, men finns inte utrymme så kan golvet resa sig, och i värsta fall även åsamka skada på väggarna.

Lägga golv på sommaren

Lägger du ditt trägolv på sommaren slipper du räkna på rörelsefogar, eftersom golvplankorna kommer att vara maximalt fuktiga, och därmed också ha svällt. Däremot är det mycket viktigt att du låter ditt golv vila i rummet där det ska läggas, så att de hinner anpassa sig till temperaturen och luftfuktigheten. Följ alltid tillverkarens anvisningar vad gäller väntetid innan du lägger golvet.

Golvläggning på vintern

Om det är någon årstid som är “bättre” när det gäller läggning av trägolv så är det sent på sommaren när det är hög luftfuktighet. Det går dock utmärkt att lägga golvet även på vintern. När du lägger golv på vintern så är det viktigt att du räknar med att golvet kommer att svälla och lämnar plats längs med väggarna. En sak som också är bra att tänka på är att massiva trägolv sväller och rör sig mer än parkettgolv. Dock är läggning av massiva trägolv kanske hellre ett jobb för en professionell golvläggare.

Lägg golvkilar längs med väggarna så att golvet håller sig på plats. Kilarna tar du sedan bort när golvet är lagt och du spikar fast golvlisterna över fogarna. När sommaren kommer och luftfuktigheten stiger så har ditt golv utrymme att bre ut sig på, och krymper sedan igen till nästa vinter.

Ett hållbart golv

Om du bara tänker på vad som gäller för ditt golv avseende fukt och rörelse så kommer du att få ett hållbart golv som kan andas utan att skadas eller orsaka skador på väggarna. Även om du lagt golv många gånger förut är det alltid nödvändigt att läsa tillverkarens anvisningar noga innan du lägger ditt golv. Vad som gäller för ett golv behöver nämligen inte gälla för ett annat. Det finns till och med trägolv som uppträder precis tvärtemot vad vi beskrivit i den här artikeln, det vill säga det sväller på vintern och krymper på sommaren!

Känner du att du vill ha professionell hjälp kontaktar du bara oss så hjälper vi dig att lägga ditt trägolv på det sätt det trivs bäst med.


Andra artiklar

Förberedelser i bostaden inför en slipning

Lägga trägolv i hallen

Lägga nytt golv med fiskbensparkett

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
17 Aug 2020