Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Tips på billiga trägolv med bra kvalitet

Billiga trägolv kan hålla hög kvalitet

Ett billigt trägolv behöver inte nödväntigtvis vara sämre än ett dyrt. Mycket handlar om hur golvet är sammansatt och vad det har fått för ytbehandling. Vi frågor oss även vilket golv som bli billigast i längden.

Parkettgolv eller laminatgolv?

Parkettgolv och massiva trägolv finns i olika träslag. De är snygga ger en känsla av lyx och värme. Äkta trägolv kan vara känsliga och ska tas väl omhand. En parkett som sköts på rätt sätt kan hålla sig fint i minst 50 år. Om golvet blir skadat eller repigt går det att slipa ner det översta skiktet och lägga på en ny ytbehandling. Nyslipade parkettgolv ser ut precis som de var gjorda igår.

billigt trägolv

Laminatgolv är oftast mycket billigare än parkett och kan imitera nästan vilken struktur och material som helst. De är gjorda av ett kompositmaterial som kan vara en blandning av till exempel trä och plast. Laminatgolv är praktiska då de är mycket tåliga och även har vissa ljuddämpande egenskaper. Dock kan man inte slipa ner ett laminatgolv utan när det är utslitet får man byta ut det. Hur länge golvet håller beror på kvaliteten.

Om du vet med dig att du skall bo länge på en plats så kan det löna sig att lägga in ett riktigt trägolv, det är klassiskt och ingenting man tröttnar på. Om det blir slitet kan du lätt fräscha upp det. Barnfamiljer kanske skall vänta några år innan man satsar på ett parkettgolv så barnen hinner växa till sig då äkta trägolv inte går så bra ihop med spill och kladd.

Olika träslag

När man skall välja träslag till sitt massiva trägolv är det bra att välja något som är hårt och som håller. I Sverige är de vanligast med furugolv, det är bra material och betydligt billigare än ek men ek är faktiskt hårdare. Björk är hårdare än furu men inte lika hårt som ek.

Sedan finns det en hel mängd med träslag, både inhemska och utländska som ger olika karaktär, har olika färg och hårdhetsgrad. Det är bra att tänka på att det skall vara något som du inte tröttnar på utan som som kan kännas fint efter flera decennier. Det billigaste är ändå att lägga ett golv som du är så pass nöjd med och som håller den nivån av kvalité att du inte behöver byta det så länge som du bor där.

Olja, lack eller hårdvax?

Så kommer vi slutligen till ytbehandling. Det som håller bäst och längst är lack eftersom lacken lägger sig som en hinna ovanpå. Så med tiden slits lacken, inte träet. Lack kan gå att få med olika hårdhet. Du behöver antagligen inte ha samma hårdhet på lacken i ditt sovrum som man har på ett kontor eller annan mer allmän plats. Det dåliga med lack är att det är svårare att reparera skador utan att behöva slipa om hela golvet.

Olja är väldigt vackert och just nu ganska trendigt. Det finns mycket som är bra med olja, om det blir skador kan man polera upp ytan och olja igen utan att behöva slipa om hela golvet. Olja tränger ner i porerna på träet och gör det på så sätt blir motståndskraftigt mot smuts och vätska. Dock är trägolv med en oljad ytbehandling kända för att vara lite mer svårstädade och krävande överhuvudtaget.

Hårdvaxolja är som ett mellanting mellan lack och olja. Nästan alla golv kan behandlas med hådvaxolja. Det fungerar så att det både tränger in i träets porer samt att det lägger sig som en tunn yta uppe på träet. Utseendet är likt det som blir av ett oljat golv.

Förutom detta finns det andra behandlingsmetoder såsom såpa och lut. Men då de inte är lika hållbara och inte fungerar på alla träslag så går vi inte igenom dom.

Hoppas detta hjälper er med att välja ett bra och billigt trägolv som håller!


Liknande artiklar

Rätt underlagsgolv under parkettgolv och trägolv

Sätta smyglist – tips från golvspecialisten

Kubbgolv – passar både inomhus och utomhus

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
14 Dec 2021