Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Rätt underlagsgolv under parkettgolv och trägolv

Välj rätt underlagsgolv under parkettgolv och trägolv

Hur ska man tänka gällande underlagsgolv egentligen? Underlagsgolv - eller undergolv, som också är ett vedertaget namn - fyller en väldigt viktig funktion i samband med att ett nytt golv ska läggas. Genom rätt underlagsgolv får man en jämn, stabil yta och där även andra detaljer - ljuddämpande, isolering och, om det krävs, även för att skapa ventilation under golvet.

För många blir valet av undergolv en ren ickefråga. Man har redan ett undergolv på plats och om detta är i gott skick så finns sällan någon anledning att byta. Det är främst vid nybyggen och mer heltäckande renoveringar som man som privatperson ställs inför att välja ett nytt undergolv.

undergolv eller underlagsgolv

Ska du lägga in ett trägolv eller ett parkettgolv så finns det några alternativ att välja mellan vad gäller undergolv. Ett råd är att du rådfrågar en expert kring huruvida du bör ha fuktspärrar i ditt undergolv. Vanligt är att sådana används i utrymmen med mycket fukt - badrum exempelvis - men det kan även vara ett gångbart alternativ när man lägger in olika trägolv.

Spånskivor - ett bra val vid trägolv

Trägolv, parkett och val av undergolv handlar annars mestadels om skivor. Detta innebär att du kan välja mellan skivor av gips eller spånskivor. Gips har en fördel i att det inte påverkas av exempelvis skiftningar i temperaturen. Det är dock dyrare än spånskivor och därför är det senare ofta den bästa lösningen. Gipsskivor är viktigare att använda som underlagsgolv om det handlar om sten eller klinkergolv.

Väljer du spånskivor som underlagsgolv så ska dessa spikas, häftas eller skruvas fast. Vissa underlagsgolv kan även läggas flytande, men då krävs det också två lager och detta är vanligt främst om det finns en underliggande isolering.

Isolera bort oljud genom underlagsgolv

För att isolera bort ljud - från steg, exempelvis - så kan man komplettera undergolvet med lumppapp, med filt eller med, vanligt idag, foam. Det finns även speciella underlagsgolv som redan har de ljuddämpande egenskaperna inkluderade, men de bär också en lite högre kostnad.

Skulle det handla om att lägga golv i ett rum där det finns större risk för att stegen låter - exempelvis på en övervåning - så kan det vara läge att investera i en ljudisolerande matta. Detta i synnerhet om det handlar om ett befintligt underlagsgolv som man ovanpå ska lägga in ett nytt golv. Där kan den mattan göra en enorm skillnad och effektivt ta bort alla ljud från steg, från knarr och från övrigt - exempelvis lek från barnen.

Ta hjälp med att välja undergolv

Ett sista råd är att du tar hjälp med att välja underlagsgolv. Det är ett viktigt val att göra och det kan kräva en professionell bedömning. Väljer man fel underlagsgolv så kan detta definitivt påverka vardagslivet negativt. Hör med personalen där du köper ditt trä- eller parkettgolv eller rådfråga med en golvläggare kring hur du ska tänka. Det är en billig investering.


Liknande artiklar

Vad ska man göra med knarrande golv?

Fuktskada parkett – så lagar du golvet

Trösklar | Välj, lägg och slipa tröskel

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
23 Mar 2021