Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Träslag – årets trender

Ljust, mörkt, rått eller med rejäl patina. Olika träslag - finns bland årets trender och ser ut att fortsätta vara det en lång tid framöver då trenderna inte ska svänga lika snabbt under 2020-talet.

Nu vill vi vara miljöhjältar och satsar på material som ska hålla för framtiden. Trä är just ett sånt material som dessutom bara blir vackrare med tiden om vi sköter om det på rätt sätt.
I till exempel Skellefteå i Västerbotten har kommunen byggt jättestora trähus för att få till många nya lägenheter i stan.

Bostäderna ligger på fin adress, många med utsikt över både centrum och älven som rinner genom stan. Tidigare har vi vant oss att se trähus som en lösning för relativt små hus, flerfamiljsvillan har kanske varit det största trähus vi sett. Men Skellefteå har alltså byggt stora lägenhetskomplex i trä och ses nu som en föregångare på området.

Återvunnet trä trendar mest

För privatpersoner är trä i olika former och färger lika hett. Det går inte att säga att bara ett träslag är populärt, utan nu i början av 2020-talet ser vi en mångfald av olika träslag. Allra viktigast just nu är att återanvända trä, särskilt golv som vi bara inte kan kasta ut om de är gjorda av genuint trä!

Att slipa om golv kommer bli betydligt vanligare under 20-talet. Vi vill bort från slit och släng. Att ta hand om gamla golvbrädor eller en vacker parkett kräver arbete. Men att slipa, olja eller lacka om kommer kännas och ses som en ren kärlekshandling!

trä är trendigare än någonsin

Att återanvända gamla köksluckor och förlänga livet på sina garderober är en annan utveckling som går helt i linje med återanvändningen av träslag. Även de små detaljerna, som lister och trösklar kommer få ett längre liv nu än de haft de senaste decennierna.

Mörkt, mellanbrunt och ljust parallella trender

Återvinning gör alltså att flera träslag är populära samtidigt. Mörkt mustigt trä har länge varit omtyckt i både kök och badrum och ser ut att fortsätta vara det, särskilt i badrum. Det ger ett omslutande varmt intryck och känns mer elegant än ljusa träslag. Gärna ihop med gröna växter, då kommer verkligen den naturliga känslan av jord och växtkraft fram i färgerna. Det är ett efterlängtat färg- och formspråk.

I badrum, som ofta saknar fönster, har också de torkade växterna tagit plats senaste två åren. Den trenden ser ut att fortsätta. Trollhassel, vide, torkade sädesslag och blommor med tydliga frökapslar förstärker känslan av natur och ger en tränära känsla.

Fler lär sig mer om trä

Ljusa träslag kopplas ofta ihop med den skandinaviska stilen med lätta möbler i ljus elegans. Just nu ser vi mycket råspont, alltså obearbetade träskivor och partier av plankor som kan sättas ihop till en vägg för ett ursprungligt uttryck. Det här är inget för barnfamiljen då små händer lätt får stickor. Men för andra som gillar den råa känslan är det ett prisvärt och miljövänligt sätt att sätta sprätt på inredningen. Samtidigt ser vi också mycket ljus korg och kork i inredningen nu.

"Senaste åren har furu åkt lite in och ut i vårt trendmedvetande. I korta ryck har furumöbler fått uppmärksamhet igen, men det har inte hållit i sig långa perioder."

Stora landsorts-loppisar med furumöbler i lager har under 2010-talet tvärtom fått bränna furumöblerna eftersom de är svårsålda. Det här kommer låta konstigt om några år då vi blir mer noga med att bevara träslag. I takt med att fler lär sig ta hand om trä och återvinna olika sorter kommer fler kunna slipa om, måla och kanske till och med ändra designen på gamla trämöbler för att få dem att passa ett modernt hem.

Fler artiklar

Lägga nytt golv med fiskbensparkett

Lägga trägolv i hallen

Massiva trägolv eller parkett?

Miljövänlig behandling av trägolv

 

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.10 Feb 2020