Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Vilket underlag ska man ha på uteplatsen?

När man ska bestämma vilket typ av underlag man ska ha på uteplatsen finns det en rad olika saker som man måste ta i beaktning. Kostnad, utseende och underhåll är antagligen de allra viktigaste elementen, men även sådant som hur underlaget känns under nakna fötter. Vi listar några av de vanligaste underlagen och skriver om deras för- och nackdelar för att du själv ska kunna bilda dig en uppfattning om vad som passar hemma hos dig.

Vackert och hållbart med sten som underlag

En uteplats med stenunderlag är mycket vackert. Här går det att välja mellan många olika typer av utseenden. Exempelvis kan man lägga mönster och forma “rum” och stigar med stenar eller stenblock. Enklare stenläggningar går att göra själv men vill du ha ett tätare underlag eller en särskild design är det bättre att vända sig till en professionell stenläggare.

En uteplats i sten blir bara vackrare med åren och “sätter sig” allt eftersom tiden går. Vill du inte ha ogräs som sticker upp mellan stenarna måste du vara noggrann med att lägga en markduk under stenarna. Man kan annars odla små succulenter och andra växter som trivs mellan stenplattorna för att mjuka upp intrycket lite grann.

Stenläggningar kräver inte mycket underhåll, möjligtvis kan du behöva rensa ogräs någon gång om året om det stör dig.

trä eller sten som underlag på uteplatsen

Trätrall och trädäck - Skönt att gå på

Trätrall och trädäck liknar varandra i utseende men har betydligt olika beständighet och kostnad. Trallar är egentligen något som mest används tillfälligt, på balkonger och liknande. Det är billigt att köpa in men har inte samma hållbarhet som ett trädäck där man gjort ett ordentligt underarbete. Har du en uteplats i betong som du vill göra mer gästvänlig och inbjudande så är trätrall ett bra alternativ. Ska du dock anlägga en helt ny uteplats är trädäck ett bättre val. Trätrallar håller så länge som de håller, de ska mer eller mindre räknas som en produkt som ligger ute i några år och sedan är förbrukad.

Trädäck är desto mer hållbara, dock kräver de en del underhåll. Ett trädäck ska skrubbas varje år med såpa och vatten. Det tar bort algpåväxt och gör att däcket håller längre. Du behöver också olja in träet med jämna mellanrum även om det inte behöver göras varje år. Trädäck är klassiska och passar i de flesta miljöer. De är dessutom sköna att gå på barfota.

Gräs - billigt och mjukt

Att anlägga en gräsmatta kan kräva lite jobb men är det klart billigaste alternativet. Lite frön, vatten och tålamod är det som behövs för att det ska bli ett vackert och mjukt underlag. Gräs är dock inte optimalt att ha sina utemöbler på då utemöblerna skadar gräset och gräset, i sin tur, är fuktigt och kan med tiden få dina utemöbler att ruttna eller rosta.

Ska du ha gräs på din uteplats är det bra att flytta runt utemöblerna så att de inte bildar hål i din gräsmatta. Välj utemöbler i plast som inte påverkas av fukt på samma sätt. Gräsmattor behöver klippas varje till varannan vecka.

Grus går att kombinera med det mesta

Grus är ett annat vanligt underlag i trädgården och på uteplatsen. Många kombinerar en gräsmatta med en uppfart och stigar i grus eller lägger grus mellan sina stenar. Det går som sagt bra att bara använda sig av grus också. Grus ger ett naturligt och avslappnat intryck. Det behövs ofta inte så mycket underhåll men man får räkna med viss ogräsrensning, precis som med sten. Grus sjunker ofta ner i marken med tiden och kan behöva fyllas på då och då.

Det sämsta med grus är att det inte är särskilt skönt att gå på utan skor. Har du små barn eller är en person som uppskattar att gå barfota på sommaren kan det vara värt att tänka på.


Liknande artiklar

Lägga altan med fiskbensmönster

Slipa golv för hand – en guide

Fuktskada parkett – så lagar du golvet

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
3 May 2022