Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Golv framför kamin eller öppen spis – eldstadsplan

När man har en kamin, kakelugn eller öppen spis så behöver man ha ett skydd framför den. Det skyddet kallas ibland felaktigt för gnistskydd, den korrekta termen är eldstadsplan.

Gnistskydd är ett hinder för gnistor som man sätter framför kaminen eller spisen, det är också bra att ha, dock inte nödvändigt. Eldstadsplan är obligatoriskt att ha enligt boverkets regler.

Ett eldstadsplan är en skyddsplatta gjord av tegel, kakel, glas, metall, sten eller annat material som inte brinner. Det finns för att skydda golvet från att börja brinna. Gnistor, spill eller glöd från kaminen kan annars göra att golvet antänder.

Mindre och slutna eldstäder skall ha ett eldstadsplan som sträcker sig minst 30 cm framför eldstaden och minst 10 cm på var sida om öppningen. Är utrymmet under eldstaden fritt så skall även det vara en del av eldstadsplanet, då är det ofta med exempelvis öppna spisar. För större eldstäder bör även eldstadsplanet utökas. För att veta exakt vad som gäller kan man kolla gå in på boverket och läsa eller fråga en återförsäljare av kaminer och liknande.

eldstadsplan, golv framför eldstad eller kamin

Olika material till eldstadsplan

Det finns en rad olika material som går att använda till eldstadsplan. Kravet är att det skall vara obrännbart och minst 0,7 mm tjockt. Sten, betong, tegel, glas och metall, såsom koppar och mässing, är vanligt att använda till material för eldstadsplan. Förutom att materialet inte skall börja brinna är det viktigt att det tål värme så att det inte spricker.

De flesta väljer materialet beroende vad de tycker är snyggt och vad de har råd med. Det kan vara bra att veta att vissa material kräver mer underhåll än andra för att hålla sig fina.

Sten

Det är alltid fint med naturmaterial. Brandsäker sten som inte spricker finns i olika stilar och utföranden. Det mest klassiska är antagligen marmor. Sten är för det mesta lätt att hålla rent. Vissa naturstenar är dock känsliga för syror och man får vara noga med att vinglas och andra sura drycker hålls långt borta från eldstadsplanet.

Glas

En enkel och genomskinlig glasskiva gör att man ser det underliggande golvet. För den som inte vill bryta av golvet som finns i resten av rummet kan detta vara en lösning som lockar. Glas är stilrent men behöver som allt glas lite omvårdnad för att inte bli fullt av fett och damm.

Metall

Om din kamin är i gjutjärn eller liknande kan det vara mycket snyggt med ett eldstadsplan i samma material eller med liknande utseende. Det är relativt billigt att köpa så kallad gnistplåt. Den är svart och finns i de flesta byggvaruaffärer.

Många som har en kakelugn med mässingsluckor väljer att ha eldstadsplanet i samma material. Mässing och koppar är snyggt men det kräver att du putsar ibland så att ytan håller sig fin och blank.

Gnistskydd för extra säkerhet

Att ha gnistskydd är inget måste. Dock kommer det göra din eldstad betydligt säkrare. Vissa typer av virke har en tendens att smätta iväg och det kan göra att gnistorna flyger ut en bra bit på golvet. I bästa fall blir det bara ett litet märke och i värsta fall kan det leda till en eldsvåda.

Köp ett gnistskydd som du tycker är snyggt och som gör att du kan se lågorna genom skyddet på tryggt avstånd. Till exempel så har vår egen Prins Carl Philip och Eric Ericsson tagit fram en humoristiskt eldskärm för Svenskt Tenn som gör att det ser ut som Stockholm brinner. Vill man ha något mer stilrent så finns det ett stort utbud av gnistskydd i olika utföranden.


Liknande artiklar

Gjuta igen golvbrunn i källare

Golvvärme under parkettgolv

Kubbgolv – passar både inomhus och utomhus

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
3 Jun 2022